martes, 24 de julio de 2012

Pasta o massa choux

La pasta o massa choux es pot utilitzar tant en preparacions dolces com salades, sola o barrejada (puré, beixamel, crema pastelera/pastissera, etc) freda, escalfada o fornejada (al forn).
Usos: Profiterols, lioneses, bunyols, nyoquis...

Ingredients:

- 250ml aigua
- 150gr  farina tamisada (vegeu també; Glosari: Tamisar)
- 100gr mantega
- 15gr  sucre
- Un polsim de sal
- 5 ous (un per pintar les lioneses)

Elaboració:

- Posar a bullir a una olla, l'aigua, la mantega a trossets, la sal i el sucre.
- Tirar la farina tamisada de cop i remoure enèrgicament fins que la pasta lligui i s'assequi bé.
- Seguidament, reservarem un ou per pintar i abocarem els altres 4 ous, un a un (important), sense parar de remoure durant tota l'estona.
- Deixarem reposar.
- Donarem forma amb una màniga pastissera i una boquilla llisa a sobre d'una placa de forn amb paper sulfuritzat o de forn perquè no s'enganxin.
- Pintarem amb l'ou restant les lioneses.
Enfornarem.

Notes:

- La pasta choux es cou, al forn, en dos temps:
  A 180º durant 10-15 min, s'inflarà i agafarà color.
  A 160 5-10 min amb el forn obert per eliminar l'humitat.
- Es poden tallar per la meitat i farcir-les de crema pastissera, nata montada, cubrir amb xocolata...
- Per saber el punt just d'aquesta massa choux, n'agafarem una mica amb una espàtula i la deixarem caure, quan formi una espècie de pico de pato, la tendrem a punt. Es quan cau un fil gruixut en punta sense que es desenganxi de l'espàtula.
- Acabarem de donar forma amb una forquilla una mica mullada perquè no s'enganxi.
- Per fer nyoquis utilitzarem la mateixa pasta i la farem bullir en aigua, durant 5 min a foc viu.
- Amb un màniga anirem abocant un fil de massa dins l'olla i l'anirem tallant amb unes tisores un pèl mullades o un bon ganivet.


No hay comentarios:

Publicar un comentario